Hellim Peyniri
Hellim (Yunanca: χαλούμι; Arapça: حلوم, ḥallūm), Kıbrıs kökenli, sık dokulu, sarımsı beyaz renkte taze bir peynirdir. Genelde ızgarada ya da yağsız tavada kızartıldıktan sonra yenir. Ayrıca, hellim Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemidir.
Hellimin içinde başta keçi sütü olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur. İçerisindeki süt, keçi, koyun veya inek sütü olabilir. Bunların içinde keçi ve koyun sütlerinden yapılanları daha dayanıklı ve lezzetlidir, bunlar bir yıl kadar dayanabilir. İnek sütünden yapılan hellim ise birkaç ay içinde bozulur ve daha az lezzetlidir. Bazen, bu üç farklı hayvanın sütü karışıtırılarak hellim yapımında kullanılır.

Hellim nasıl yapılır?
Hellim peyniri geleneksel olarak koyun, keçi ya da çiğ inek sütü ile yapılmaktadır. Koyun sütü kullanılarak yapılan hellim peyniri, uzun süre tazeliğini korumasının yanında, inek sütü ile hazırlanan peynirin raf ömrü kısa olabilmektedir. Pastörizasyon işlemine tutulmamış olan çiğ süt belli bir sıcaklığa kadar ısıtıldıktan sonra soğutularak mayalanır.

Pıhtılaşmaya başlayınca parçalara ayrılarak kalıplara ayrılır ve baskı işlemine girer. Bu işlemden sonra peynirin yüzeyleri tuzlanarak salamura edilmektedir. Endüstriyel olarak üretilen hellim peynirleri, tam yağlı pastörize inek sütünden yapılmaktadır. Salamuraya yatırılan peynir kalıpları, 7-10 gün dinlendirildikten sonra vakumlu ambalajlarda satışa sunulmaktadır.
Hellim peyniri nerelerde kullanılır?
Kıbrıs mutfağında kahvaltıdan ana yemeklere kadar geniş bir kullanım alanı vardır. Parçalara ayrılarak ızgara ya da tavada kızartılabileceği gibi, rende yapılarak köftelere de konulabilmektedir.

Yine Kıbrıs’a özgü bir yemek olarak kesilmiş lavaş ekmeğinin arasına konulan hellim peyniri, fırında pişirildikten sonra börek olarak servis edilebilmektedir.
Hellim peyniri Türk mutfağında genellikle kızartılarak kahvaltılarda tüketilmektedir. Bunun yanında kızartılmış hellim peyniri makarnalarda, çorbalarda ve salatalarda da kullanılmaktadır.
Hellim peyniri nasıl kızartılır?
Hellim peyniri, tuzlu bir peynir türü olduğundan doğrandıktan sonra fazla tuzunun gitmesi için tuzlu suda bekletilmelidir. Kızartılacak parçaların tavada kurumaması için ideal kalınlıkta kesilmesine dikkat edilmelidir.
Peynirin içinin pişmesi için üzerine ince çizikler atıldıktan sonra, yağsız tavada sade olarak arkalı önlü kızartılmalıdır. Dilenildiği takdirde yumurta, un, galeta unu ve arzu edilen baharatlar eklenerek hazırlanan sosa batırılarak kızartılan hellim peyniri, sıcak olarak mevsim yeşillikleri ile servis edilebilir.

Hellim Peyniri Nasıl Saklanır?
Hellim peyniri, salamura edilmesi sebebiyle uzun ömürlü bir peynir çeşididir. Bu sebeple rahatlıkla saklayabileceğiniz hellim peynirini temiz, kuru ve sağlıklı malzemelerle üretilmiş bir saklama kabında kapağını kapatarak buzdolabında güvenli bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Hellim peynirini saklarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta saklayacağınız hellim peynirinin hava almadığından emin olmanızdır.